Miniștrii din Finanțe europeni se reunesc luni și marți la Luxembourg în căutarea unui compromis pentru uniunea bancară, în condițiile existenței unor numeroase diferențe de opinie și a unui calendar strâns al negocierilor, informează Mediafax, citând AFP.
Întâlnirile de luni, între miniștrii din zona euro, și de marți, cu colegii din celelalte 11 state UE, vor fi consacrate parțial viitoarei autorități unice de decizie în sectorul bancar.
Un acord va permite furnizarea de lichidități băncilor aflate în dificultate fără a pune în pericol tot sistemul și fără contribuția fondurilor publice. Acordul va implica țările din zona euro și alte state comunitare care vor dori să participe.
Este necesar ca un compromis să fie realizat până la sfârșitul acestui an, astfel încât să existe posibilitatea ca textul legislativ să fie adoptat înainte de încheierea mandatului actualului Parlament European, valabil până în martie.
Mai multe obiecții au fost formulate față de o propunere prezentată în luna iulie de Comisia Europeană, venite în special din Germania.
Proiectul prevede crearea unei autorități de decizie „ad hoc”. Dar, potrivit tratatelor actuale, soarta unei bănci trebuie decisă de o instituție europeană. Comisia Europeană a propus ca acest rol să îi revină, în lipsa unui candidat mai bun. Mai multe state, între care Germania, nu susțin această propunere.
În plus, o opinie juridică recent emisă de CE prevede că autoritatea unică de reglementare nu poate deține o putere discreționară privind soarta băncilor.
Mai multe surse europene au spus că aceste probleme pot fi rezolvate fără dificultăți prea mari.
Germania ar putea accepta temporar rolul CE în această privință. Ulterior, prerogativele decizionale ar putea fi acordate Mecanismului European de Stabilitate (MES), așa cum au propus BCE și comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier.
O problemă mai spionoasă este cea a finanțării. Proiectul prevede crearea unui fond unic, finanțat chiar de sectorul bancar. Germania preferă însă o rețea de fonduri naționale.
Liderii europeni trebuie să stabilească și care bănci vor fi supuse noilor reglementări, toate sau doar cele mai mari. De asemenea, cine va juca rolul de plasă de siguranță, dacă fondul sau fondurile nou create nu vor fi suficiente?
MES pare și de această dată cea mai bună variantă, dar acesta este destinat numai țărilor din zona euro, astfel că va fi complicat ca statele din afara uniunii monetare să participe la mecanism.
Mecanismul European de Stabilitate ar putea totodată să acorde împrumuturi fondurilor naționale sau fondului unic destinate susținerii băncilor.
O sursă apropiată situației a declarat că la reuniunea Eurogroup de luni nu se va discuta despre programele de sprijin ale Irlandei, Portugaliei și Spaniei, care își urmează cursul fără probleme deosebite, și nici despre un eventual nou ajutor destinat Greciei.